Ara červenouchý

23. prosince 2010 v 17:40 | Lanka |  Arové
Vzhled:
samec je celkově bledě olivově zelený, na hlavě a krku je barva jasnější a čistě zelená. Čelo, temeno a příuší variabilně červené. Malé křídelní krovky, ohbí křídla, okraj křídla a malé spodní křídelní krovky oranžově červené, velké spodní krovky křídelní a spodní strana ocasu olivově žlutá. Vnější letky ruční a krovky ruční šedavě modré. Ocasní péra olivově zelená, na konci modrá. Nahá lícní oblast bílá s růžově-masovým nádechem a řadami malých hnědočerných peříček. Zobák šedavě černý, duhovka oranžová, běhák tmavě šedý, holenní peří červené.

Samice je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata mají čelo a temeno méně červené nebo jen s červeným nádechem, malé krovky křídelní, ohbí křídla a okraj křídla zelené s nádechem oranžové.

Rozšíření:
provincie Cochabamba a pravděpodobně Santa Cruz, Bolívie.

Ara červenouchý žije na poměrně malém území v Bolívii. Obývá hornatá a suchá údolí v nadmořské výšce 1300 - 2200 m, což je biotop pro ary netypický.
Ve své domovině tohoto papouška nazývají Opa-Lóro, což v překladu znamená oslí lora.
Tamní domorodci je nechovají ve svých obydlích, jelikož je o nich známo, že nemají talent k mluvení.
Je to poměrně odolný druh, protože ve své domovině žije od června do srpna ve studeném a chladném klimatu, kde často bývají i noční mrazy.
Podle informací domorodého obyvatelstva hnízdí ve skalních rozsedlinách, kde si z trnitých větví budují i dlouhé chodby.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Naty Naty | 23. prosince 2010 v 18:17 | Reagovat

Moc pěkný papoušek :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama